Programpunkter 2017

Lö 12 aug – Slåtter Storåkersbacken

Efter sommaren är det dags för slåtter. Ta gärna med egen
lie och fi ka. Vi umgås och sköter ängen för att behålla det
öppna landskapet. Kom och upplev en riktig slåtter!
Per Olof Erickson 073-035 85 42.
Kl. 10 – 15. Samling vid Konserthuset kl. 09.30.

Cirka 10 personer deltog i ett trevlig och bra genomfört arrangemang.

Lö 26 augusti Bussresa till Hamra nationalpark och Börningsberget
En resa som Naturskyddsföreningen Gävleborg gör tillsammans med Dalarna till Hamra nationalpark och Börningsbergets naturreservat med Stefan Olander som guide. Endast 20 är ännu anmälda – så det går bra att anmäla sig fortfarande!  Från Gävleborg får vi ta oss via tåg från Gävle-Sandviken-Hofors till Falun för att ansluta till bussen där – eller via bilar från övriga länet. Stefan Olander kommer att åka bil från Edsbyn. Hans tel. är 070-569 26 90. Här finns mer info och detaljerat program: https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/studieresa-hamra-nationalpark-0

Ons 30 augusti – en kväll om lavar
Kretsen i Sandviken planerat en kväll då Nicklas Gustavsson från Hofors kommer och visar bilder och lär oss lite mer om lavar på Studiefrämjandet, Barrsätragatan 25, Sandviken. Välkomna! (Källarlokalen – med ingång från gaveln av huset.)

Lö-Sö 2-3 september – Inventeringshelg i Järvsö
Skogsgruppen Gävleborg ordnar en inventeringshelg där du får lära dig hitta naturskogslika miljöer och skyddsvärda arter. Vi hjälps åt att inventera fina skogar som vi lägger till i vår databas och delar med oss av till Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen.

Övernattning på www.helsingegarden.se Projektet bjuder på boende, middag lördag kväll samt frukost och macklunch söndag. Ta med matsäck till lördagens lunch och fika.
Anmälan senast 22 aug via http://alturl.com/2wego (kan vara möjligt att anmäla sig fortfarande)

Sö 3 september – El- och hybridbils-träff på Högbo Qvarn

Elbilsägare och blivande elbilsägare träffas på Högbo Qvarn utanför Sandviken kl 12. Har du börjat fundera på att skaffa el- eller hybridbil? Då är det här ett utmärkt tillfälle att ta del av andra elbilägares erfarenheter.
Om du redan äger en elbil, ta chansen att utbyta erfarenheter!
För dig som äger elbil och behöver ladda så är det möjligt från kl 11 i Sandbacka Park.
Ingen föranmälan behövs.

Må 2 okt Naturens läkande kraft – vad säger vetenskapen?
Den allmänna kunskapen om naturens läkande kraft och att vistelse i naturen kan hjälpa vid bland annat stresshantering och mental återhämtning har fått vetenskapligt stöd.
Med utgångspunkt i sin egen forskning kommer professor Terry Hartig att tala om naturens positiva inverkan på vår psykiska hälsa i dagens urbaniserade samhälle. Han kommer även att tala om de forskningsmässiga framstegen inom fältet och hur kunskapen tillämpas i praktiska beslut exempelvis vid stadsplanering. Terry Hartig är professor i miljöpsykologi vid Uppsala universitet.
Gävle stadsbibliotek kl. 19.00.

Ons 18 okt -ANTROPOCEN –

Människans tidsålder
Om hållbarhet, tillväxt och den
stora accelerationen.
Föredragshållare Bo Hagstedt.
Arr. Omställning Gävle m.fl .
Kl. 15.00 på Högskolan i Gävle,
Krusenstiernasalen.
Kl. 18.30 i Furusalen, Konstcentrum,
Kungsbäcksv. 32.

Ti 24 okt – MVV ”Fräsh på riktigt”
Hur påverkar produkterna i badrumsskåpet hälsan och
miljön?
Denise Fahlander
berättar om
temat för årets
Miljövänliga
vecka. Sedan kan
du prova på att
tillverka egna
miljövänliga hudvårdsprodukter.
Kl 19:00, Studiefrämjandets lokal, Norra Köpmangatan 12 A

To 9 nov – JORDAD – Enklare liv i kollapsens skugga

Föredragshållare David Jonstad, författare, föreläsare, journalist
Arrangör. Omställning Gävle m.fl .
Kl. 15.00 på Högskolan i Gävle, Sal 99:131 – OBS! Ny lokal!
Kl. 18.30 i Furusalen, Konstcentrum, Kungsbäcksv. 32.

Ti 14 nov – Hållbar utveckling – för allt i världen!
När tro och vetande möts har livet en möjlighet. Det är något av vad Sven Hillert

pratar om utifrån sin nya bok ”Tro i hållbar utveckling, med Gud bortom dualismen”.
Kl 19:00 , Gävle Stadsbibliotek.

Lö 2 dec – Byta grejer dag
Vi byter grejer med varandra i Gävle. Sådant vi själva bara har i en garderob eller ett skåp kan någon annan få nytta och glädje av. Kanske vill du ha en ny älsklingströja. Eller dela med dig av blommor och bullar? På ”Bytagrejerdag Gävle” tar individen med sig max 5 saker och får för varje sak en biljett. Biljetten kan användas för att ta med något annat hem.

Var: Gävle Stadshus, Drottninggatan 22, Spegelsalen
När: Kl.10:00-14:00